Ugnsomelett med kantarellstuvning – recept

Ugnsomelett med svampstuvning är en rätt svärmor alltid brukar ha på julbordet. I år reser hon bort över julen och vi åker till mina föräldrar i Jämtland, så det fick duga med min egen omelett med kalkon, kantarellstuvning och riven ost för att få en gnutta svärmorsjul. Inte lika trevligt som att äta den hos hennes, och den blev inte lika krämig men ändå god. Och ett bra sätt att använda upp äggen innan vi åker iväg i över en vecka.

Gårdagens middag. Passade även på att baka nytt knäckebröd av de sista äggen som får åka med till julbordet i Jorm. Men provsmaka måste man ju – passande gott till omelett.

Ingredienser omeletten (2 stora portioner):

  • 6 hela ägg + 4 äggvitor
  • ca 1 dl mjölk
  • Strimlad rökt kalkon
  • Olivolja
  • Riven ost
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Strimla kalkonen och lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper och olivolja.
  3. Blanda ägg, mjölk och kryddor. Häll över formen och in i ugnen i ca 20 minuter tills omeletten fått fin färg.

Gör färdigt omeletten och bred sedan ut kantarellstuvningen och riven ost över den. In i ugnen igen i 5-10 minuter.

Ingredienser kantarellstuvning:

  • Kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2-3 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
  • Salt och peppar
  • 1/2 msk kinesisk soja

Gör så här:

  1. Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
  2. Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
  3. Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras