Ponzu Mayo – recept

Sista gången för i år festar vi på min absoluta fravoriträtt (i alla fall när det kommer till hämtmat) – shake mushi från Itamae på Odenplan. Ångkokt lax med ris och den himmelska såsen ponzu mayo. Jag brukar även plusa på menyn hemma med massa goda grönsaker (som sushi annars är rätt snålt med) och kokt ägg. Extra gott till såsen – hemligheten bakom denna beroendeframkallande rätt.

Jag är långt ifrån ensam om att ha detta som en stående favorit. Våra goda grannar, syrran, bloggvännen Terese och finsmakaren Anders Timell (som jag följer på Instagram och Twitter och som även driver flera kända krogar i Stockholm) äter shake mushi från Itamae titt som tätt.

Och när jag googlade efter shake mushi hittade jag Olov – ett annat fan som lagt upp sås-recept på sin blogg Falsk mat. Wow! Är det här en gnutta likt ponzu mayo kommer vi spara många tusenlappar 2013:

Olovs thai-majonäs – 2 portioner:

  • en sats majonäs (företrädelsevis med svensk senap och inte dijon)
  • 6-7 färska röda chili
  • 1-2 tsk tomatpuré
  • 1 msk chilisauce
  • 2 små sardeller
  • ev. flingsalt
  • en nypa socker

Gör så här:

  1. Vispa ihop majon. Håll tillbaka med oljan då vi inte vill att såsen ska bli för tjock.
  2. Dela chilin. Skrapa ur det mesta av fröna (det blir oerhört starkt hur som helst). Dela lätt och mixa med stavmixer i en bunke.
  3. Tillsätt tomatpuré och chilisauce och mixa ihop till en puré. Smaka av – men försiktigt. Sjukt starkt som sagt.
  4. Tillsätt ca 1 tsk av purén och sardellerna i majon och mixa med stavmixer.
  5. Smaka av med salt, socker och ev mer citron.
9 kommentarer
  1. Hej Anna,
    Du skojar du måste meddela om det blir samma resultat..
    Det är ju så himla gott… Vi hade först tänkt köpa det till ikväll men det vart inte så.

    Stor kram Ninni

    1. Hej Ninni!

      LOVAR meddela, men innan jul hinner jag inte testa.
      Ja, det var ju inte kul väder att åka & handla i, men Jonas skulle ändå till Odenplan & träna med en kompis.

      STOR KRAM tillbaka!

  2. Ponzu är en japansk proukt. Har läst att smaken är någnstans mellan lime och apelsin. Kirrkoman ( de som säljer mycket soja i sverige) har den, så det kanske inte är omöjligt att ngn handlare tar hem ?

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras