Rätt klädd för vinterlöpning

Underbar löpning på fjället påsken 2012.

Även om Stockholm känns mer höstigt än vintrigt är det redan snö i norra delen av landet, och enligt önskemål från en läsare (samt inspirerad av Sofie) vill jag här tipsa om bra klädsel för vinterlöpning. I stora drag är lager på lager bäst så du kan plocka av dig om du blir för varm och viktigast är att hålla ”allt som sticker ut” varmast, d.v.s. huvud, händer, rumpa och fötter (ev. bröst också om du ammar).

Så här klär jag mig i olika temperaturer:

+5° till – 4° (svalare höstdag eller varmare vinterdag):

-5° till -12°

 • Tjock mössa i merinoull (alt. fleece) – Icebreaker
 • Varmfodrade handskar – Nike
 • Långärmad varm underställströja i merinoull – Icebreaker
 • Fodrad vindjacka – Röhnisch
 • Långkalsoner i ull – Ullmax
 • Långa tjockare tajts – Casall
 • Varmfodrade strumpor – Gococo
 • Vattentäta skor med gummidubbar mot halka – Icebug
Klädd för KALLT långpass våren 2012.

-13° till -18° (vid kallare än så springer jag inte). Samma klädsel som -5° till -12° men addera:

 • Shorts/extra varma boxertrosor 
 • T-shirt under alt. över den långärmade underställströjan
 • Tummvantar eller andra varma handskar ovanpå löphandskarna.
 • Ev. värmeväxlare att andas genom alt. tunnare halsduk över ansiktet.
Dagens löpoutfit för sval höstdag. En lagom varm mil i regn skuttade jag runt innan yogan.

Andra tips för mörkare vinterlöpning är pannlampa och reflexväst. Sen finns det inga ursäkter att gå i löpide 🙂

7 kommentarer
 1. Hej! Tack för toppenbra blogg! Jag undrar hur du behåller dina ben så smala och snygga trots att du tränar så mycket? Finns det några särskilda övningar du kan rekommendera eller beror det mycket på kosthållning med få kolhydrater? Jag har just börjat styrketräna och upplever att mina lår blir större av det, än om jag som tidigare bara löpte.. Vore tacksam för tips!! 
  /Sanna

  1. Hej Sanna! 

   Jag tycker det är supersnyggt med vältränade lår & har själv svårt att få stora benmuskler p.g.a. anlag & all löpning. Så ja – löpning motverkar stora benmuskler men jag tycker inte du ska haka upp dig på det. Var stolt över dina starka ben!

   Finns inga speciella övningar för smala lår, men många lätta reps bygger inte muskelmassa på samma sätt. 

   Kör hårt – be proud! 🙂
   /Anna

 2. Vilka bra tips, Tack 🙂
  Jag sprang min första mil i helgen (!) i regn, hade då behövt andra skor om inte annat. Annars var det faktiskt skönt. Haha trodde aldrig jag skulle säga det om löpning !

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras