Löpning i 15 km/h

lopband4.jpg

Fy tusan vad snabbt löpbandet rullade idag och jag bara hängde med. Benen sprang allt de hade och jag såg säkert ut som i en tecknad film – du vet där benen rör sig så snabbt att man bara ser en halvsuddig cirkel.

Betydligt lättare att springa 1000-metersintervaller (1000-ingar) inne än ute som i Jorm, även om löpband är rätt trista och jag inte fick njuta av någon vacker natur. Men vem 17 hinner njuta i 14-15 km/h och jag slapp hålla koll på markunderlag, kunde snabbt växla tempot och inga oplanerade backar dök upp. Då går det att hålla uppe farten ordentligt och fyra 1000-ingar blev det med detta upplägg:

 • 1000 m jogg i 11 km/h
 • 1000 m spurt i 14,2 km/h
 • 500 m gång i 7,6 km/h
 • 1000 m spurt i 14,4 km/h
 • 500 m gång i 7,6 km/h
 • 1000 m spurt i 14,6 km/h
 • 500 m gång i 7,6 km/h
 • 1000 m spurt i 15 km/h (personligt rekordsnabb tusing!!)
 • 1000 m nerjogg i 12-10 km/h

Distans: 8 km.

Tid: 40 minuter. Kort, effektivt kvalitéspass!

Tips! Vill du få upp fart i löpningen rekommenderar jag dessa 1000-ingar varmt. Variera med backintervaller, kortare intervaller eller fartlek (t.ex. spring i ett elljusspår och spurta upp för backarna eller mellan varannan lyktstolpe). Springer du 3 gånger/vecka kan det räcka med någon typ av intervaller en gång/vecka, springer du oftare kan du med fördel köra intervaller två gånger/vecka. 

stretch1.jpg

Efteråt min vanliga ritual – stretch (åhh vad jag känner mig duktig som tar mig tid till det), plankan och tåhävningar i en cirkel x 3.

Dagens träningsoutfit: Linne och capritajts – VATA Brasil, sport-bh – Under Armour, skor – Asics.

19 kommentarer
 1. Ahhh höghastighets träning på löpband 🙂 Fördelen med att göra det på löpband jämfört med ute i naturen är att det är lättare att hålla uppe tempot och det blir till en mental fight med en själv.BRA JOBBAT!

 2. Grymt jobbat! Det syns att du tog i 🙂 och SNABB är du! …nu blev nästan JAG sugen på att gå in (!) och springa. Otippat jag som är en sån uteperson :p

 3. Din blogg är så härligt, älskar ”känslan” och all motivation du bjuder på! Har en fråga, när du springer intervaller såhär på löpband – trycker du bara upp och ner hastigheten manuellt och låter kroppen springa med i fart ändringen?

 4. Vilket pass! Det ska jag spara och testa när jag får möjlighet att springa på ett löpband. Nu är jag så lycklig över att jag fixar milen efter att tränat i sommar. Innan har jag max sprungit 5 km. Nu ska jag börja träna på hastigheten också Kramiz

 5. Hej,Tack för en jättebra blogg! Man får så otroligt bra tips av dig!Tänkte höra lite vad du tycker om kosttillskott såsom Omega 3 osv. Vad tycker du om L-Carnitine?Tack!

  1. Omega-3 äter jag själv, men L-Carnitine tror jag inte har någon effekt efter vad jag hört. Har dock ingen säker information, men jag tror det är lite lur. Omega-3 känns däremot naturligt & jag vet att fiskfett är bra så det tycker jag du ska fortsätta med.

 6. Jag tänkte började springa intervaller till vintern, när det är dags att ta med löpningen inomhus igen. Kanske ett sätt att gör det lite roligare, tanken på löpband känns inte så upphetsande just nu faktiskt.Du har ingen ”börja-springa-intervall-skola”?Jag är en hyfsat van löpare, gillar att springa långt (2 mil) men ganska lugnt.Tack för en härlig blogg!

  1. Oj, nä det har jag inte. Mitt ända tips – kör! Inte något svårt alls, bara höj tempot på valfritt sätt av de förslagen jag gett ovan 🙂

 7. Blev grymt inspirerad av detta inlägg. Skulle haft vilodag idag men en incident på em gjorde att jag taggades till att avreagera mig på löpbandet. Jag är inte uppe i din hastighet men följde för övrigt upplägget. Resultat: Sjöblöt i svett, inser att jag är segare och starkare än någonsin samt att alla dåliga vibbar försvann på köpet!!! Tusen tack 😉

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras