Varför periodisering?

chins7.jpg
Chinspaus och bloggpose vid dagens tunga ryggpass.

Jag fick frågan:

Skulle du kunna förklara/utveckla varför du kör treveckorsperioder med tung/medel/lätt styrketräning? Är det för att bygga mer muskler eller av vilken anledning? Vet ju att man inte bör köra samma övningar och vikter jämt eftersom kroppen vänjer sig men skulle vilja höra mer utförligt om varför du lagt upp det så 🙂 antingen här eller i eget inlägg 🙂 
Tack för en helbra blogg och all inspiration!
sta_baksaxl2.jpg
Stående baksida axlar i kabelcross – älskar! Träningskläder – Röhnisch, skor – Nike.

Mitt svar:

Precis som du själv skriver vänjer sig kroppen vid träningen om du inte varierar den och resultaten avtar. Eftersom jag älskar styrketräning och har hittat övningar som funkar för mig väljer jag att variera antalet repetitioner istället för träningsform eller övningsbank. 

Jag har inga mål att tävla i fitness etc. men har mindre mål (bygga upp rumpan t.ex.), vill komma vidare och bli starkare. Genom att träna med olika tunga vikter i olika perioder utmanar jag hela tiden kroppen till att bli starkare (framför allt i tunga perioden med 5-8 reps), att bygga muskler (framför allt i mellantunga perioden med 9-12 reps) och öka uthålligheten (framför allt i lätta perioden med 15-20 reps). Det här är väldigt hårda drag (t.ex. bygger du muskelmassa vid tunga perioden också), men syftet med olika perioder är att stimulera alla typer av muskelfibrer och orka lyfta tyngre/göra fler repetitioner mot förra passet med tunga-/mellan-/lätta vikter.

Du väljer själv hur långa perioder du tränar lätt, mellan och tungt, men jag tycker 2-3 veckor är lagom för att inte tröttna. Det är alltså inte bara fyskiskt stimulerande utan även roligare med variation i styrketräningen 🙂

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras