Mammas hälsolimpa

halsolimpa.jpg

Det här goda hälsobrödet brukar mamma baka när vi är på besök och idag doftar det ljuvligt av nybakt. Saftigt och smakrikt av goda brödkryddor. Krävs lite planering då det bakas under två dagar, men helt klart värt besväret!

Recept för två bröd:

Ingredienser till dag 1:

  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 1 1/2 dl rågkross
  • 6 dl vatten

Ingredienser till dag 2:

  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl sirap
  • 1 1/2 tsk anis
  • 1 1/2 tsk kummin
  • 1 msk salt
  • ca 9 dl vetemjöl (går att byta ut mot ex. dinkelmjöl för ett ännu nyttigare bröd)

Dag 1:

  1. Slå hett vatten (ca. 80°) över grovt rågmjöl och rågkross i en degbunke.
  2. Täck över med bakduk och låt blandningen stå till nästa dag.

Dag 2:

  1. Rör ut jästen i fingerljumt vatten och blanda ner i degbunken. I med sirap.
  2. Stöt kryddorna och tillsätt dem tillsammans med salt och det mesta av vete/dinkelmjölet.
  3. Arbeta degen med mer mjöl tills den är smidig och släpper bunken.
  4. Låt degen jäsa i ca. 30 min.
  5. Ta upp på bakbord och knåda. Dela i två delar och forma till limpor.
  6. Lägg dem i formar klädda med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek.
  7. Grädda limporna ca. 45 min i 175°.
7 kommentarer
  1. Tack så hemskt mycket för receptet! Jag ska genast ge det till min mamma (för ärligt talat så är hon bättre på att baka bröd. Jag rockar dock på bullar)…

  2. Det där lät ju som en riktigt bra recept. Det måste jag absolut testa på. Jag som inte har alltför mycket för att köpa mjukt bröd. Riktigt härlig blogg att följa 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras