Ätstörningar

spegeln
Idag gillar jag det jag ser i spegeln, med eller utan några extrakilo.

Lycka är att LEVA och vara frisk. Var och varannan tjej (och nu ökar det även bland killar) har haft/har någon form av ätstörning. Anorexi, bullemi, ortorexi, hetsätning o.s.v. Det är läskigt att se vad samhällets krav på att vara smal, sund och vältränad kan göra med, framför allt unga människor. Sen är socker en stor bov. Det finns i nästan allt och det är lätt att bli beroende.

Jag har själv haft stora problem med anorexi när jag gick i högstadiet, men tack vare mina stöttande föräldrar, som verkligen bryr sig, tog jag tag i sjukdomen. Jag pratade med en psykolog på BUP. Då jag tyckte han var knäpp tänkte jag att jag själv skulle klara upp att bli frisk – så det gjorde jag. Har alltid varit enormt målmedveten och då jag VILLE bli frisk BLEV jag frisk (eller mer en ”nykter” anorektiker). Det var kämpigt, men jag tvingade mig att äta. Jag ville leva. Jag älskar mitt liv och mindes hur jag som liten knappt ville sova för det var så roligt att vara vaken och LEVA.

Jag ville bli mamma, och det bet hårt när de sa att jag kanske inte skulle kunna bli det om jag forsatte att svälta mig själv – ännu en stor anledning till att jag tog tag i problemet. Så jag började äta mer och mer. Jag gick upp i vikt, fick livsglädjen tillbaka och nya vänner (som jag har kvar än idag). Och nu har jag fyra underbara barn (varav två änglabarn), trots att jag fått kämpa för att få dem (kanske p.g.a. ätstörningarna som ung).

Även idag kan jag ha mindre ”återfall”. Inte så att det skadar min hälsa, men när jag mår dåligt blir jag extremt strikt mot mig själv. Äter då aldrig något onyttigt (mer typ ortorexi). Men just nu mår jag kanonbra och är stolt över att jag kan äta en bit äppelpaj en vanlig torsdag om jag vill. Hälsa för mig är att äta nyttigt, men ändå kunna ta en ”godisbit” utan att må jättedåligt.

Tänk efter innan du börjar experimentera med kosten. Du kan få ångra det längre fram i livet.

P.S. Jag är med detta sagt inte emot att dieta kortare perioder för att nå ett visst resultat så länge man är medveten om att detta inte är ett sätt att äta på för alltid. Nyckel för att klara av att dieta är medvetenhet och att sätta upp en tidsbegränsning. Sen är det inte alla som klarar att äta socker och då tycker jag man ska låta bli. Det finns ju så mycket annat gott. D.S.

13 kommentarer
 1. Oj, hoppas inte att du tog mitt förra inlägg som kritik, det var inte alla meningen. Jag tror inte du gjorde det, jag vill att man ska få äta vad man vill och mår bra av. Men det jag ville få fram var att jag inte klarar av det.

  Håller med om utseende”smal” idealet är helt galet, jag tränar numera så att jag mår bra av det, har bra kondis och är starkare och i bättre kondis är många 20-30 åringar runt mig. Jag är 43 år och har fött två barn, mina värden dvs blodtryck odyl är toppen, jag röker aldrig och dricker sällan alkohol, så jag borde vara nöjd. Men så är det vikten som pendlar upp och ned med ca 15 kilo.
  Jag är precis tvärtom jag äter när jag är deppig, MEN jag äter även när jag är glad.

 2. bra ämne att ta upp och fint att du delar med dig av dina egna erfarerenheter!

  lika väl som det finns det de som äter otroligt strikt UTAN att ha en ätstörning, finns det de som inte andra med blotta ögat kan ana har problem!

  Det är viktigt att vara vaksam på sitt eget beteende!

 3. Viktigt att ta upp det du skriver om! Det finns alltför många som har svårt att hantera mat på ett sunt sätt och det är så synd. Skönt att höra att du har kommit ifrån det destruktiva tänkandet/beteendet.

  Du förmedlar en bra balans på bloggen med fokus på träning och bra mat, men att det också är ok att unna sig onyttigheter också. Hoppas att fler kommer till insikt och lyckas med att hålla ett hälsosamt förhållningssätt till kost och träning!

  Kram på dej!

 4. Tack för alla snälla & kloka kommentarer. Och Clara – jag tog INTE ditt förra meddelande som kritik. Har länge tänkt dela med mig av min historia och nu bara kom den.

  Kram på er också! 🙂

 5. Vad modig du är som delar med dej av din historia & vilken kämpe du verkar vara Anna! Roligt med människor som tar lärdom & går vidare i livet, trots svårigheter av alla de slag!
  Kram

 6. Det är så sjukt många som haft det. mer än vad man tror. Gillar att du är öppen med det idag och att du är hälsosam och frisk. Så mycket snyggare att vara frisk. Bra inlägg anna!

 7. Tack Anki! Jag blev själv hjälpt mycket av en som haft anorexi & vill gärna ge fler sjuka hopp om att man kan bli frisk. Därför ville jag berätta.

 8. Carro – jag vet! Det är läskigt många som har/har haft problem, men jag är inte förvånad. Det är så lätt att gå för långt när det gäller dieter. Man får en kick av att lyckas gå ner i vikt & tänker ”bara ett kg till så blir jag smal, snygg & lycklig”.

  Håller med om att en mullig, frisk tjej är MYCKET snyggare än en mager sjuk.

 9. Du är så bra! Så sant det du skriver och jag känner igen mig så väl, fast mina problem höll i sig från 16 till 27 eller något…
  Har precis samma beteende som du, men anser mig ”frisk” idag.
  Det är verkligen ett viktigt ämne!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras