Mammas kyckling

mammas_kycklingEn av mina absoluta favoriter bland mammas maträtter är ugnsgrillad kyckling. Då hon var på besök hos oss bjöd hon på denna mumsiga maträtt. Jag har själv lite svårt för att tillaga en hel rå kyckling. Den ser för levande ut, men blir ack så god när mamma lagar.

Får lov att bita ihop och laga själv framöver. Det är ju även nyttigt att laga köttet med benen kvar eftersom benmärg innehåller mycket nyttigheter (ni har väl inte missat när Anna Anka i Svenska Hollywoodfruar suger ur benmärg som sägs motverka cancer).

Ingredienser:

 • Hel kyckling
 • Smör (riktigt – ej margarin)
 • Soyasås
 • Curry
 • Salt
 • Peppar
 • Matlagningsgrädde
 • Ris
 • Majs
 • Broccoli
 • Grönsallad

Gör så här:

 1. Dela och ta bort skinnet på en hel kyckling och dela den i två delar.
 2. Smält smör och blanda i kryddorna. Pensla kyklingen med detta.
 3. Lägg kycklingen på ett galler med en plåt under så att det inte droppar inne i ugnen. In i ugnen på 225° ca 45 min – 1 h (tiden beror på hur stor kycklingen är – ta ut och skär för att se så att den är genomstekt). Pensla då och då med kryddblandningen.
 4. Koka under tiden riset enligt anvisning.
 5. När kycklingen är klar, sila det som droppat på plåten ner i en kastrull till såsen. I med lite smör och en matsked mjöl till en redning och häll sedan i grädden + lite extra soyasås. Koka upp under omrörning.
 6. Servera kycklingen med ris, currysåsen och kokt majs och broccoli + en fräsch sallad till.
3 kommentarer
 1. Ser riktigt gott ut. Jag brukar heller inte laga mat med hel kyckling från scratch. Får väl börja öva på det. Men det där med benmärgen hoppar jag helst över!

 2. Haha, jag hoppas också över benmärgen. Men man får i sig lite bara genom att kycklingen tillagas hel (utan att suga ut den ur benet – uscha). 🙂

  ”Kyckling på fredag det enda jag vill ha”… (hjärntvättad)

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras