Min godaste lax

Lax med sallad och majjo
Lax med sallad och ponzu mayo.

Jag älskar lax! Helst ska det vara en riktigt tjock, stor filé som blir riktigt saftig samtidigt som den får en fin färg på ytan. Inte nog med att den är så god, den är fullproppad med nyttigt omega 3-fett också.

1. Jag brukar lägga den på en långpanna med bakplåtspapper under. Rikligt med flingsalt, lite peppar och dill på. Sen skär jag ett par paprikor i bitar och lägger runt laxen. Gott är även broccoli. Grönsakerna blir grillade i ugnen och får god smak av laxens fett. Sen in i ugnen på ca 200 ° i ca 20 min (beroende på laxens tjocklek). Peta lite i fisken mot slutet, den ska vara saftig, men inte röd och falla isär lätt.

2. Till laxen är det gott med bladspenat, kokt ägg, citron att pressa över, sallad och kokt potatis eller ris om man önskar. Själv brukar jag steka bladspenaten i lite olivolja och krydda med Herbamare örtsalt. Då får man bort vätskan. Morötterna är också goda så hör på hösten och det kan vara gott som tillbehör.

3. Laxen är god som den är, men när jag sparat en liten burk sås från rätten shake-mushi (ångkokt lax men ponzu mayo och ris) som vi köper nästan varje fredag från restaurangen Itamae Sushi på Odengatan i Stockholm. Det såsen slår allt och bor ni i stan måste ni testa shake-mushi. Obs – lätt beroendeframkallande! Ett annat gott tillbehör är att blanda lättkesella med lite naturell yoghurt, dill, pressad citron, örtsalt och peppar.

Ingredienser

 • Lax
 • Flingsalt
 • Peppar
 • Dill (färsk eller som krydda)
 • Paprika
 • Citron
 • Sallad
 • Tomat
 • Bladspenat (fryst eller färsk)
 • Morot
 • Kokt ägg
 • Potatis/ris
 • Ponzu Mayo från Itamae (eller lättkesella, naturell yoghurt, pressad citron, örtsalt, dill och peppar)

Smaklig måltid!

3 kommentarer
 1. Härligt att du inspirerar till att äta nyttigt. Åt också lax igår… Fick Sanna Ehdins bok Sannas matbok – för den självläkande människan, i present nyss. Verkligen en bra inspiration till att äta nyttigt.

  (Det snöar utanför mitt fönster.)

 2. Det finns massor av nyttigt som samtidigt är gott. Tonfisk och ris är ute.. 😉

  Ja, usch vilket väder. Är helt blöt efter min cykeltur till jobbet idag.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras