Danskt rågbröd

brod

Det här är mitt favoritbröd. Gott, saftigt med massor av nyttiga frön och surdeg. Det tar sin tid att baka, men det är värt att vänta på.

SKÅLLNING

  • 5 dl rågkross
  • 2 dl slorosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 msk salt
  • 5 dl vatten

SURDEG

  • 10 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • 3 dl grovt rågmjöl

DAG 2

  • 40 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 1/2 dl honung (jag har ersatt sirapen med honung)
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • ca 4 dl grahamsmjöl/dinkelmjöl eller vad du har hemma

Skållning
Skållning

DAG 1:

1. Mät upp de torra ingredienserna till skållningen i en bunke. Koka upp vatten och häll det hett över blandningen. Rör om och täck med en bakduk.

2. Smula ner jästen till surdegen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen är upplöst. Rör ner mjölet och arbeta samman till en slät och lös deg. Täck även denna bunke och låt den stå tillsammans med skållningen att vila över natten.

Deg som ska vila.
Deg som ska vila.

DAG 2:

3. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt honungen och därefter skållningen och surdegen. Blanda ner rågmjölet och grahamsmjölet och knåda degen smidig. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.

4. Knåda samman degen lätt i bunken. Fördela den därefter jämnt i två avlånga bakformar med bakplåtspapper i botten/kanterna (som rymmer ca 2 liter styck). Jämna till ytan med vattensköljda händer.

5. Ställ bröden att jäsa i ca 25 minuter. Sätt ugnen på 175°. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter (oftast längre)

6. Stjälp de nygräddade bröden ur formarna, ta bort bakplåtspappret och låt dem svalan i bakduk. Klart och underbart gott!

4 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras