Rörlighetsträning mot toppenform-2015

rorl_eleiko

Vad hände egentligen med vår gemensamma satsning mot ”Toppenform 2015”? Jag tappade tråden förra veckan, men med en bild från då jag gick Eliko PT-utbildningen tar nu upp den igen. Hittills har jag gått igenom dessa ämnen:

Den här veckans tema är alltså rörlighetsträning med målet är att få in lite varje dag. Varför? Ju mindre begränsningar i rörelserna din kropp har ju lägre skaderisk och större potential att bli stark. All belastande träning, som styrketräning och löpning, kan göra dig stel vilket i sin tur leder till minskad funktionalitet i idrotten och i vardagen. Stelhet som kan ge dålig kroppshållning och öka skaderisken.

Själv brukar jag försöka yoga minst en gång i veckan – en träningsform som även ger mig så mycket annat, men att boka pass funkar inte alltid med livets schema och jag har kass motivation när det gäller hemmaträning. Därför lägger jag ibland in kortare rörlighetssekvenser i samband med mina styrketräningspass istället. Ett skönt sätt att få cirkulation och dynamisk stretch av mörbultade muskler.

pt_millaDessutom får jag lite rörlighetsträning i mitt jobb som PT, där jag ofta inleder och avslutar deras pass med detta. Ovan är det styrka Milla jobbar med, men hon brukar även önska en yogasekvens mot slutet av sina pass, något som även får ner pulsen och sänker stressnivån i kroppen.

Hellre korta rörlighetssekvenser ofta än långa sällan. Därav målet med lite varje dag, t.ex. ett par minuter i samband med dina övriga träningspass. Nedan ger jag några tips på olika sekvenser du kan använda dig av:

Rörlighetsträning med gummiband. Visst längtar man lite till sommar och utomhusträning i bara capritights och linne av filmklippet?

4 Comments
  1. Jag har önskemål om tema bålstabilitet. Du har ju nyligen skrivit lite om det och det är jag tacksam för. Fick en diskutbuktning efter felaktigt utförande i mark för en månad sedan och har kommit av mig lite med träningen. Sjukgymnasten förordade ”stamträning” men jag var dum och bokade inte in någon tid för att få specifika övningar, så lite pepp skulle vara guld värt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.